Natuur op Aruba

Aruba is een over het algemeen vlak, rivierloos eiland in de het eilandboog van de Antillen. Natuur op Aruba is beroemd vanwege de witte, zandige stranden op de westelijke en zuidelijke kusten van het eiland, vrij beschut van woeste oceaanstromen. Dit zijn dan ook de gebieden waar de meeste toeristenontwikkeling heeft plaatsgevonden. De noordelijke en oostelijke kusten missen namelijk deze beschutting waardoor deze gebieden minder populair zijn.

De natuur in het achterland van het eiland wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, waarvan de bekendste berg de Hooiberg (165m) is. In het oosten van Aruba liggen Bonaire en Curaçao, twee eilandgebieden die het zuidwestelijke deel van de Nederlandse Antillen vormen.

 

Klimaat op Aruba

Aruba geniet van een tropisch klimaat, wat het gehele jaar door toeristen naar het eiland trekt. De tempratuur op Aruba schommelt dan ook weinig en is gemiddeld 29 graden. De passaatwind op Aruba zorgt voor een constant zacht briesje welke helpt verkoelen tijdens de dag en helpt verwarmen tijdens de nacht. Gemiddeld valt er op Aruba ongeveer 600mm neerslag per jaar, dit is een gemiddelde want de regenval op Aruba kan namelijk sterk variëren. In sommige jaren valt er misschien wel 1000 mm regen terwijl het andere jaren vrijwel droog is. Als het regent is dit meestal ’s nachts of ’s ochtends, in de middag en avond is het bijna altijd droog. Aruba ligt net binnen de orkaangordel maar het eiland heeft zelden last van orkanen.

Het landschap op Aruba is dor en rotsachtig en we vinden hier dan ook veel cactussen. Doordat het westen van het eiland veel vlakker is, wonen hier dan ook de meeste Arubanen. Aan de westkant vinden we ook de belangrijkste stranden van Aruba zoals: Palm Beach en Eagle Beach.

Aruba is ook een populaire bestemming voor liefhebbers van duiken en snorkelen, het water is zeer helder waardoor er onderwater veel te zien is. Bovendien is er rondom Aruba veel koraal en liggen er enkele scheepswrakken.

 

Stranden

Manchebo Beach

Manchebo Beach is het grootste strand van Aruba, het is een uitgerekt wit zandstrand waar ook veelvuldig gesurft wordt. Op Manchebo Beach heerst er namelijk een sterkere branding dan op de meeste Arubaanse stranden,

Baby Beach

Baby Beach is met name geschikt voor snorkelaars en gezinnen met jonge kinderen. De zee is hier namelijk uiterst kalm en ondiep waardoor ook de minder geoefende zwemmer hier op zijn/haar plek is.